Κόροιβος Όρσιπος Ονόμαστος Χιόνης Φιλόμβροτος Μίλων Φάνας

Ιστορίες Ολυμπιονικών

Κάθε φύλλο, μία ιστορία.

Θεαγένης Διαγόρας Δαμάγητος Αστύλλος Κυνίσκα Λεωνίδας Μελαγκόμας

Κόροιβος ο Ηλείος

8ος αι. π.Χ., δρόμος

Σύμφωνα με την παράδοση, στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες του 776 π.Χ. κέρδισε τον αγώνα δρόμου του ενός σταδίου, μοναδικού αγωνίσματος την εποχή εκείνη. Ήταν από την Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των αγώνων, και μάγειρος στο επάγγελμα, δηλαδή θυσιαστής ιερών σφαγίων.

speak icon

Όρσιππος ο Μεγαρεύς

8ος αι. π.Χ., δρόμος

Νικητής το 720 π.Χ. στο στάδιο. Λέγεται ότι η γυμνότητα των αθλητών στους αγώνες καθιερώθηκε έπειτα από δική του έμπνευση.

speak icon

Ονόμαστος ο Σμυρναίος

7ος αι. π.Χ., πυγμαχία

Ο πρώτος νικητής στο αγώνισμα της πυγμαχίας, που συμπεριλήφθηκε στους ολυμπιακούς το 688 π.Χ. Συνέβαλε μάλιστα στην κωδικοποίηση των κανονισμών του αθλήματος.

speak icon

Χίονις ο Λακεδαιμόνιος

7ος αι. π.Χ., δρόμος

7 φορές ολυμπιονίκης: νίκησε στο στάδιο το 668 π.Χ., ενώ στις 3 επόμενες ολυμπιάδες κέρδισε τον κότινο και στα δύο αγωνίσματα δρόμου που διεξάγονταν στην εποχή του (στάδιον, δίαυλος). Διάσημος και για τις επιδόσεις του στο άλμα, λέγεται ότι ξεπερνούσε τα 7 μ.

speak icon

Φιλόμβροτος ο Λακεδαιμόνιος

7ος αι. π.Χ., πένταθλο

Αναδείχτηκε ολυμπιονίκης 3 φορές στο άθλημα του πεντάθλου, από το 676 π.Χ. έως το 668 π.Χ., πιθανώς ο πρώτος ο οποίος κέρδισε 3 φορές συνεχόμενα στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

speak icon

Μίλων ο Κροτωνιάτης

6ος αι. π.Χ., πάλη

Από τους πιο γνωστούς αθλητές της αρχαιότητας. Νίκησε 6 φορές στα Ολύμπια (το 540 π.Χ. στην πάλη παίδων, στις επόμενες 5 ολυμπιάδες στην πάλη ανδρών), 7 φορές στα Πύθια, 9 στα Νέμεα, 10 στα Ίσθμια, και πολλές ακόμα φορές σε τοπικούς αγώνες. Μαθητής του μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, λέγεται πως ήταν επίσης ποιητής και μουσικός.

speak icon

Φάνας ο Πελληνεύς (Αχαΐα)

6ος αι. π.Χ., δρόμος

Το 512 π.Χ., μέσα στο ίδιο πρωινό κέρδισε και τα τρία αγωνίσματα δρόμου (στάδιον, δίαυλος, οπλίτης δρόμος).

speak icon

Θεαγένης ο Θάσιος

5ος αι. π.Χ., πυγμή, παγκράτιο

Το 480 π.Χ., στην Ολυμπία, στέφθηκε νικητής στην πυγμή, ενώ το 476 π.Χ. στο παγκράτιο. Νίκησε επίσης 3 φορές στα Πύθια, 9 στα Νέμεα, 10 στα Ίσθμια. Λέγεται ότι ο συνολικός αριθμός των στεφανιών που είχε κερδίσει σε διάφορους αγώνες έφτανε τα 1.400.

speak icon

Διαγόρας ο Ρόδιος

5ος αι. π.Χ. πυγμαχία

Ξακουστός αθλητής τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για την προσωπικότητά του και τον «ευθύμαχο» τρόπο που αγωνιζόταν. Το 464 π.Χ. στέφθηκε νικητής στην Ολυμπία. Σύμφωνα με την παράδοση, στον τόπο των αγώνων άφησε και την τελευταία του πνοή το 448 π.Χ., καθώς οι δύο ολυμπιονίκες γιοι του τον περιέφεραν στους ώμους για τον γύρο του θριάμβου, ένας θάνατος που θεωρήθηκε αξιοζήλευτος, σημάδι εύνοιας των θεών.

speak icon

Δαμάγητος, Ακουσίλαος και Δωριεύς

οι Ρόδιοι, 5ος αι. π.Χ

Οι τρεις γιοι του Διαγόρα, ολυμπιονίκες στην πυγμαχία και το παγκράτιο. Τον κότινο είχαν επίσης κερδίσει οι δύο γαμπροί του Διαγόρα καθώς και οι δύο εγγονοί του.

speak icon

Αστύλος ο Κροτωνιάτης

5ος αι. π.Χ., δρόμος

Αθλητής με σπουδαίες επιδόσεις σε τρεις συνεχόμενες ολυμπιάδες (488, 484, 480 π.Χ.). Ωστόσο έμεινε γνωστός ως περίπτωση «μεταγραφής» από τον Κρότωνα στις Συρακούσες, γεγονός που του κόστισε την οργή των συμπολιτών του.

speak icon

Κυνίσκα η Λακεδαιμόνια

5ος αι. π.Χ. αρμοτοδρομία τέθριππο

Η Κυνίσκα, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμου, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε τον κότινο ως ιδιοκτήτρια του νικηφόρου τέθριππου, και μάλιστα δύο φορές, το 396 π.Χ. και το 392 π.Χ.

speak icon

Λεωνίδας ο Ρόδιος

2ος αι. π.Χ., δρόμος

Κατάφερε να κερδίσει και τους τρεις δρόμους ταχύτητας (στάδιο, δίαυλος, οπλίτης δρόμος) σε τέσσερις συνεχείς ολυμπιάδες, από το 164 έως το 152 π.Χ. , κερδίζοντας δηλαδή 12 ολυμπιακά στεφάνια.

speak icon

Μελαγκόμας από την Καρία της Μ. Ασίας

1ος αι. π.Χ. πυγμαχία

Νικητής το 49 π.Χ. Εκτός από τις νίκες του, θαυμάστηκε για την ιδιαίτερη τεχνική του, χάρη στην οποία κατόρθωσε να μείνει τόσο υγιής και άθικτος στο σώμα, όσο ένας δρομέας.

speak icon

music