Δισκοβολία

Η δισκοβολία εισήχθη για πρώτη φορά κατά την 37η Ολυμπιάδα, το 632 π.Χ., και ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα του πεντάθλου. Προήλθε από το κυνήγι και την πολεμική ζωή. Οι αρχαιότεροι δίσκοι είναι λίθινοι με στρογγυλό ή φακοειδές σχήμα, ενώ από το τέλος του 6ου αι. π. Χ., καθιερώνεται ο μεταλλικός δίσκος, συνήθως από χαλκό και σπανιότερα από μόλυβδο, με διάμετρο 0,17 – 0,23 μ. και πάχος 0,014 μ. Το βάρος του δίσκου ποίκιλλε από 1,26 – 6,63 kg., καθώς άλλοι χρησιμοποιούνταν σε αγώνες ανδρών, άλλοι σε αγώνες παίδων, ενώ έχουν εντοπιστεί και αναθηματικοί – αφιερώματα αθλητών. Για την προπόνηση χρησιμοποιούνταν ξύλινοι δίσκοι. Οι τρεις επίσημοι δίσκοι που χρησιμοποιούνταν στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες φυλάσσονταν στο θησαυρό των Σικυωνίων και είχαν βάρος μεταξύ τεσσάρων και πέντε κιλών.

Το αγώνισμα του δίσκου διεξάγεται στο στάδιο. Ο δισκοβόλος τρίβει τα χέρια του και τον δίσκο με χώμα για να μην γλιστρούν και παίρνει θέση στη βαλβίδα, δηλαδή το σημείο, τη γραμμή ή την υπερύψωση του εδάφους, από την οποία μετριέται η ρίψη. Σημειώνεται με πάσσαλο είτε το σημείο στο οποίο φτάνει ο δίσκος ή, το πιθανότερο, το σημείο στο οποίο πέφτει και ακουμπάει για πρώτη φορά στο έδαφος. Στη συνέχεια μετριέται η απόσταση από τη βαλβίδα μέχρι τον πάσσαλο.

Οι στιγμές πριν τη ρίψη ήταν θεαματικές, καθώς ο δισκοβόλος έπαιρνε διαδοχικά σύνθετες στάσεις, κάμπτοντας και στρέφοντας το σώμα του ταλαντεύοντας τον δίσκο πριν τον εξαπολύσει.

speak icon

Μαρμάρινο άγαλμα δισκοβόλου – αντίγραφο Lancelloti

Το έργο είναι αντίγραφο ρωμαϊκών χρόνων του περίφημου χάλκινου αγάλματος δισκοβόλου του αθηναίου γλύπτη Μύρωνα, των μέσων του 5ου αι.π.Χ., το οποίο αναφέρεται σε κατάλογο του Πλίνιου και σε περιγραφή του Λουκιανού.

speak icon

Τμήμα επιτύμβιας στήλης δισκοβόλου

Τμήμα από το άνω μέρος επιτύμβιας στήλης. Σώζεται μόνον η κεφαλή ενός νέου αθλητή σε κατατομή προς τα δεξιά. Τα μαλλιά του είναι μαζεμένα πίσω σε πλεξίδα δεμένη στην άκρη της. Ο νέος κρατά στο υψωμένο αριστερό του χέρι έναν δίσκο, μπροστά από τον οποίο προβάλλεται ανάγλυφα το κεφάλι του.

speak icon

Ερυθρόμορφος κρατήρας με παράσταση δισκοβόλου και αυλητή

Στην μια όψη, εικονίζεται κωμαστής, συμμετέχων δηλαδή σε έναν κώμο, ένα χαρούμενο διονυσιακό πανηγύρι με μουσική και χορό, ο οποίος παίζει διπλό αυλό. Φοράει κοντό ιμάτιο ριγμένο στους ώμους, το οποίο αφήνει ακάλυπτο το μπροστινό μέρος του σώματός του.

speak icon

Ερυθρόμορφη λήκυθος με παράσταση δισκοβόλου

Στο αγγείο παρουσιάζεται ένας δισκοβόλος. Το γυμνασμένο σώμα του προβάλλει γυμνό και το ιμάτιό του είναι ακουμπισμένο σε δίφρο πίσω του. Στις πτυχές διαβάζεται η λέξη «ΔORI».

speak icon

Ειδώλιο δισκοβόλου

Ειδώλιο αθλητή, που ζυγίζει το δίσκο πάνω από την κεφαλή, πριν από την τελική φάση της ρίψης του δίσκου με το δεξί χέρι. Η επιγραφή «ΚΑΒΙΡΟ» στον αριστερό μηρό μαρτυρεί ότι το ειδώλιο ανατέθηκε στη θεότητα από κάποιο αθλητή, νικητή στο αγώνισμα της δισκοβολίας, για να την ευχαριστήσει.

speak icon

Σιδερένιος δίσκος τυπικού μεγέθους

Σιδερένιος δίσκος που ζυγίζει 8,5 κιλά περίπου, σε αντίθεση με το κανονικό βάρος των 2 έως 3 κιλών των πιο συνηθισμένων λίθινων ή χάλκινων δίσκων. Βρέθηκε μαζί με άλλο αθλητικό εξοπλισμό σε έναν λάκκο ανατολικά του ναού του Δία.

speak icon