Δρομικά Αγωνίσματα

Ο αγώνας δρόμου είναι το παλαιότερο και σπουδαιότερο αγώνισμα –μάλιστα, για τις 14 πρώτες Ολυμπιάδες ήταν το μοναδικό. Στην καθιέρωσή του συνέβαλε η καθημερινή επίδοση του ανθρώπου σε αυτή την φυσική άσκηση, αλλά και το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν ειδικό χώρο ή εξοπλισμό. Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας του ήταν ότι οι ολυμπιάδες ονομάζονταν με το όνομα του νικητή στο στάδιο (σταδιονίκης).

Ο δρομέας ασκείται γυμνός, ανυπόδητος και αλειμμένος με λάδι.

Τα δρομικά αγωνίσματα των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων ήταν:

1. Δρόμος ή Στάδιο: Δρόμος ταχύτητας ενός σταδίου, δηλαδή 192,28 μέτρων. Ήταν και ένα από τα πέντε αγωνίσματα του πεντάθλου.
2. Δίαυλος: Δρόμος ταχύτητας δύο σταδίων, δηλαδή 384,56 μέτρων.
3. Δόλιχος: Αγώνας δρόμου αντοχής, 24 σταδίων, δηλαδή 4.614,62 μέτρων. Σχετίζεται με τους ολυμπιακούς σπονδοφόρους, τους κήρυκες της Ιερής Εκεχειρίας, ή με τους ημεροδρόμους ή δρομοκήρυκες, που διέτρεχαν τη χώρα μεταδίδοντας αγγελίες ή μηνύματα.
4. Οπλίτης δρόμος: Πολεμικό αγώνισμα δρόμου οπλιτών. Οι δρομείς έτρεχαν κρατώντας όπλον, δηλαδή ασπίδα. Ήταν το αγώνισμα που «έκλεινε» τους αγώνες, καθώς τελούνταν τελευταίο, το απόγευμα της τέταρτης μέρας. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στον ναό του Δία ή στο Ηραίο, φυλάσσονταν 25 όμοιες ασπίδες που δίνονταν στους οπλιτοδρόμους, ώστε να αγωνίζονται ισότιμα.

speak icon

Αττικός μελανόμορφος σκύφος με παράσταση δρομέων

Και στις δύο όψεις του αγγείου απεικονίζονται τρεις γυμνοί νέοι που τρέχουν, πλαισιωμένοι από δύο θεατές ή κριτές. Ο έντονος διασκελισμός των αθλητών, η κλίση των σωμάτων τους προς τα εμπρός και το μεγάλο άνοιγμα των χεριών τους υποδηλώνουν ότι αγωνίζονται στο στάδιο, τον κατεξοχήν δρόμο ταχύτητας.

speak icon

Αττική μελανόμορφη κύλικα με παράσταση δρομέα

Στο μετάλλιο στο κέντρο της κύλικας απεικονίζεται γυμνός αθλητής να τρέχει προς τα δεξιά στρέφοντας το κεφάλι προς τα πίσω. Ο μεγάλος διασκελισμός της μορφής και η δυναμική κίνηση των χεριών υποδηλώνουν συμμετοχή σε αγώνα ταχύτητας, στάδιο ή δίαυλο.

speak icon

Αμφορέας με παράσταση δολίχου δρόμου

Ακέραιος αττικός μελανόμορφος ψευδοπαναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση δολίχου δρόμου. Στη μια όψη, απεικονίζεται η Αθηνά Πρόμαχος με λοφιοφόρο κράνος, δόρυ και ασπίδα με έμβλημα δύο δελφινιών.

speak icon

Επιτύμβιο ανάγλυφο οπλιτοδρόμου

Στήλη στην οποία παριστάνεται ένας γυμνός νέος οπλιτοδρόμος με αττικό κράνος να τρέχει προς τα δεξιά, με λυγισμένα τα γόνατα και φέρνοντας τα δυο του χέρια στο στήθος.

speak icon